nutritie

Igiena alimentatiei şi importanta ei asupra sanatatii

Igiena alimentatiei urmareste prevenirea îmbolnavirii şi mentinerea sanatatii prin aliment şi comportament, având ca obiective:
• cunoaşterea efectelor pozitive ale alimentatiei asupra starii de sanatate;
• educatia pentru reducerea pâna la îndepartare a riscului pe care îl pot exercita alimentele şi produsele alimentare asupra sanatatii umane.
Alimentatia este în strânsa relatie cu factorii socio-economici, conditiile de igiena şi starea de sanatate a organismului uman.
Cele mai importante reguli de igienă alimentară sunt:
1. Spălatul pe mâini
2. Spalarea fructelor si legumelor cu apa rece
3. Folosirea batistelor nazale atunci când tușești sau strănuți!
4. Depozitarea corecta a alimentelor

La temperaturi de -100C, multiplicarea microorganismelor este redusă, iar la – 180C, activitatea microbiană este stopată.
Intre -100C şi -180C, microorganismele se pot încă multiplica!
Temperaturile de depozitare trebuie monitorizata.

Controlul igienei in spatiul unde gatesti

Măsurile de control trebuie să asigure reducerea sau eliminarea pericolului de contaminare a alimentelor cu corpuri străine sau cu substanțe chimice (urme de detergenți, substanțe de dezinfecție, dezinsecție sau deratizare).

Elementele care vor fi ținute sub observație sunt:

– calitatea materiilor prime și ingredientelor;

– starea de uzură a ustensilelor (aragaz, cuptor, veselei) etc.

– starea suprafețelor de contact cu materii prime, cu semipreparate sau produse finite;

– modul de reparare și întreținere al utilajelor, precum și modul în care se face curățenia după aceste intervenții;

– starea pereților, a podelelor, a tavanelor și a stâlpilor de susținere (ex. prezența exfolierilor de vopsea, de zugrăveală sau de tencuială, deteriorarea suprafețelor faianțate etc.);

– modul de igienizare, dezinsecție, deratizare;

– modul de depozitare a substanțelor chimice necesare igienizării, dezinsecției și deratizării, modul de acces la acestea, precum și modul de utilizare;

– modul de realizare a protecției contra dăunătorilor în spațiile de lucru, ca urmare a activității de deratizare și dezinfecție.

Ciclul de curățenie și dezinfecție va cuprinde următoarele faze:

– îndepărtarea resturilor mari;

– spălarea cu substanțe de spălare (detergenți) dizolvat în apă caldă; – clătirea cu apă fierbinte în cantitate suficientă;

– uscare.

Elementele construcției (podele, pereți, tavane, corpuri de iluminat, uși, ferestre, guri de ventilare, radiatoare, sobe, părți fixe ale instalațiilor și tot ceea ce există în bucătărie și în spațiul de servire) trebuie să fie curățate periodic.

Podelele, mașinile de gătit și pereții din zonele de gătire trebuie atent curățate imediat după încetarea activității în zona respectivă.

Utilajele, ustensilele etc. care vin în contact cu produsele culinare, în special cele care vin în contact cu materia primă (pește, carne, legume) se contaminează cu microorganisme, putând afecta cu ușurință produsele preparate ulterior. De aceea, curățarea trebuie efectuată de mai multe ori pe zi, cel puțin după fiecare pauză și înainte de a schimba produsul ce va fi preparat. Curatenia și dezinfectarea împiedica dezvoltarea unei posibile microflore.

Cum incep procesul de igienizare?

Operațiunile de igienizare se încep intotdeauna dinspre locurile mai curate către cele mai murdare, dinspre tavan spre podea, dinspre încăperile de lucru către anexele sanitare.

Ustensile de igienizare pot fi:

– perii, mături, fărașe;

– mopuri;

– mopuri cu lamele ;

– bureți.

Pentru efectuarea igienizării, trebuie să existe seturi de ustensile distincte pentru spațiile de lucru. Astfel un set trebuie utilizat numai pentru efectuarea curățeniei la toalete / WC-uri, altul numai pentru zona / masa de pregătire și al treilea pentru igienizarea spațiilor de gătire.

Metodele de igienizare recomandate:

– măturare;

– ștergerea umedă;

– spălarea cu soluții de detergenți urmată de dezinfecție și de clătire;

– zugrăvirea;

– vopsirea.

Spălarea spațiilor, utilajelor, ustensilelor etc. utilizate în procesul de obținere a preparatelor culinare se poate face utilizând detergenți din comerț, destinați industriei alimentare:

Dezinfecția se face prin spălare cu apă fierbinte și fierbere, unde este cazul. Suprafețele, vesela și ustensilele dezinfectate nu se șterg!

Substanțele chimice de spălare și dezinfectare trebuie să fie manipulate cu precauție.

Substanțele de spălare și de dezinfectare utilizate trebuie utilizate și dozate corect, conform indicator (este scris pe ambalaj)

———————————————————————-
#igienaalimentației #alimentatie #famisoo #igiena #tratamente #curatareaalimentelor#clinicafamisoo #nutritie #sport #dieta #stayhome

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Continuând să navighezi pe site, ești de acord cu folosirea cookie-urilor. Mai multe informații

Cookie-urile de pe site sunt automat setate ca active pentru a îți oferi cea mai bună experiență de navigare. Continuând să navighezi pe site, fără să schimbi setările pentru cookie-uri sau apeși pe butonul "Accept", ești de acord cu folosirea cookie-urilor.

Închide